OC CENTRAL - Metodová 6, Bratislava
Pon-Ned 09:00 - 21:00
OC CENTRAL - Metodová 6, Bratislava
Pon-Ned 09:00 - 21:00
Home / Single Post

Single Post

02 feb
Posted by:  rentos

Ako vyčistiť fľaky od červeného vína? Prvá pomoc ako zachrániť svoju obľúbenú blúzku, šaty či sedačku. Ahoj svet!

Určite to všetci dobre poznáme. Stačí malá chvíľka nepozornosti pri posedení s priateľmi s pohárom vína v rukách a máte starosti s fľakom od červeného vína. Alebo Vám romantickú večeru pokazil prevrhnutý pohár a vy teraz neviete čo s oblečením? Určite čítajte ďalej, lebo V nasledujúcom článku Vám prinášame pár užitočných tipov, ako vyčistiť fľaky od vína. 

  1. Konajte čo najrýchlejšie

Základom je, najlepšie všetky nečistoty vo všeobecnosti vyčistiť čo najskôr po ich vzniku. Ak to práve nejde, pokúste sa aspoň škvrnu udržovať vlhkú, kým nebudete mať možnosť kus odevu vyprať. A s ktorými  pomocníkmi je vhodné pustiť sa do boja proti týmto odolným škvrnám? Veľmi účinné sú rôzne suroviny, ktoré nájdete určite aj vo svojej domácnosti.

  1. Na čistenie fľakov od červeného vína skúste suroviny, ktoré máte doma:

Soľ

Tento trik asi poznáte. Na fľaky od červeného vína sa totiž najčastejšie odporúča použiť obyčajnú kuchynskú soľ. Ihneď ako stopa po víne vznikne, poriadne ju celú zasypte soľou. Ak ste rozliali skutočne veľa vína, najskôr prebytočnú tekutinu opatrne odsajte napríklad vreckovou, aby sa fľak ešte nerozšíril. Následne nechajte nasypanú soľ pôsobiť aspoň 15 až 20 minút na oblečení a v prípade kobercov či sedačiek ju tam nechajte aj hodinu či dve. Kryštály soli všetko vysajú. Potom ich odstráňte a vyblednutý fľak dočistite buď vodou alebo ešte lepšie – sódou. Oblečenie preperte v rukách a hoďte do práčky, na koberec použite namočenú handričku.

Sóda bikarbóna

Siahnuť môžete aj po sóde bikarbóne, ktorá je skvelým pomocníkom pri odstraňovaní najrozličnejších škvŕn. Fľak od vína opäť najskôr osušte a potom naň nasypte v hrubej vrstve jedlú sódu, podobne ako v predchádzajúcom prípade soľ. Nechajte pôsobiť. Šatstvo či obrus nakoniec preperte v rukách, nábytok pretrite vlhkou utierkou. 

Citrónová šťava

Veľmi dobrým pomocníkom pri odstraňovaní červených vínových škvŕn sa môže stať aj citrónová šťava. Ideálne a najúčinnejšie je použiť čerstvú šťavu vytlačenú z citróna. Vzniknutý fľak oblejte citrónovou šťavou a pokojne naň poukladajte jeden alebo podľa potreby aj viac tenkých citrónových plátkov. Nechajte pôsobiť desať minút. Následne na blúzku, košeľu či obrus opäť použite mydlo a vodu. Po prečistení fľaku vložte oblečenie do práčky a operte.

Mlieko

Čo robiť v prípade, ak ste si fľak od červeného vína všimli neskoro alebo ste naň zabudli? Aj v tomto prípade existuje zopár trikov, ako na to. V prvom rade sa odporúča použiť horúce mlieko. Oblečenie či obrus namočte do nádoby so zohriatym mliekom a nechajte máčať, kým sa nezačnú nečistoty uvoľňovať. Látku môžete tiež trochu preprať v rukách, najskôr v použitom mlieku, potom aj pod prúdom vody. Na záver opäť použite práčku.  

Ocot

V prípade zaschnutých škvŕn od červeného vína môžete miesto horúceho mlieka vyskúšať použiť aj ocot. Pripravte si dostatočne veľkú nádobu a zmiešajte v nej 2 až 3 litre vody s tromi až štyrmi lyžicami octu. Do roztoku namočte látku a nechajte pôsobiť, a to pokojne aj hodinu. Potom ju bežne operte v práčke s  pracím prostriedkom, prípadne ju môžete najskôr preprať aj v rukách.

Tento článok má len informatívny charakter a prináša tipy ako fľaky vyčistiť doma. V prípade, že sa Vám nepodarilo fľak stopercentne odstrániť, budeme radi ak nám Váš obľúbený kúsok oblečenia prinesiete k nám do čistiarne Medvedík čistotný v OC Centrál. Ku každému odevu a materiálu pristupujeme špecificky, individuálne a podľa odporúčaní výrobcu. Medvedik čistotný s.r.o. nenesie zodpovednosť za škody vzniknuté aplikovaním informácií a postupov z tohto článku.

 

One Comment
02 feb, 2023

Ahoj, toto je komentár.
Pre správu, úpravu alebo mazanie komentárov si pozrite sekciu Komentáre na nástenke.
Profilové obrázky komentujúcich sprostredkúva služba Gravatar.

Comments are closed.